Pécsi Tudományegyetem

Egyetemi Levéltár

 

 

87 éve született Földvári József (1926-2009)

sze, 2013/10/09 - 00:00 -- Polyák Petra
Nyomtatóbarát változatPDF változat

1926. október 9-én született a Somogy megyei Attalán Földvári József, a PTE professor emeritusa, egykori rektora. 1951-ben szerzett oklevelet a pécsi jogi karon, egyetemi oktatói és tudományos pályáját azonban már hallgatóként megkezdte a Büntetőjogi Tanszéken, melynek utóbb évtizedeken keresztül vezetője volt. 1954-től kezdődően számos büntetőjogi és kriminológiai tárgyú monográfiája, tankönyve és dolgozata jelent meg, a hetvenes években pedig részt vett a Büntető Törvénykönyv kidolgozásában. A Minisztertanács által 1989-ben a koncepciós perek felülvizsgálatára létrehozott bizottság társelnökeként a jogász albizottságot vezette. Több mint fél évszázados oktatói pályafutása során jogászok generációit oktatta.
1971 és 1974 között a PTE Állam- és Jogtudományi Karának dékán-helyettese, majd 1974 és 1975 között dékánja. Három rektori cikluson keresztül, 1975-től 1984-ig az egyetem rektoraként működött. Rektori tevékenységének időszakában kezdődött el az akkor egy karral rendelkező egyetem újabb karokkal való bővítése, a pécsi felsőoktatási intézmények integrációjának folyamata. Döntő szerepe volt a Pécsi Tanárképző Főiskola egyetemi karrá válásában, s az egyetemi tanárképzés beindításában.
A JPTE szenátusától 1996-ban több évtizedes oktatói munkásságáért, a büntetőjog területén nyújtott kimagasló tudományos teljesítményéért, rektori egyetemszervező tevékenységéért professor emeritus címet kapott.

1993-ban az Bayreuth-i Egyetem a „doctor honoris causa” címet adományozta Földvári Józsefnek. Az Universitas TV ez alkalomból készített interjúja megtekinthető itt:

 

You shall not pass!