1951

Fogszuvasodás elleni prevenció

p, 2023/06/23 - 08:12 -- Gutai Csilla

Dr. Oravecz Pál, a Pécsi Tudományegyetem Stomatologiai Klinikájának (jelenleg PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika) igazgatója 1951 januárjában az alább olvasható levélben kérte a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánjának közreműködését. A Magyar Tudományos Akadémia előírásának megfelelően lehetőséget biztosítottak a Pécsett tanulmányokat folytató hallgatóknak arra, hogy esti rendeléseken ingyenes fogászati szűréseken vegyenek részt.

Magántanári cím megszüntetése

p, 2022/10/21 - 11:34 -- Acél Róbert

Az egyetemi magántanárok a huszadik század első felében olyan, saját területükön kiváló ismeretekkel rendelkező szaktekintélyek voltak, akik – magántanári habilitáció után – óraadóként egészítették ki az egyetemi oktatási rendet. Időnként előadásaik szervesen beépültek a rendes tananyag tanrendjébe.

1951-ben azonban a Minisztertanács úgy döntött, hogy a szocialista felsőoktatásban ennek nincs helye, és a magántanári címet megszüntették. A kiválasztott iratokból látszik, hogy ez a döntés sok fejfájást okozott a POTE vezetésének.

Feliratkozás RSS - 1951 csatornájára
You shall not pass!