Kettős Jubileum a Pécsi Tudományegyetemen

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Pécsi Tudományegyetem a 2012-2013-as jubileumi évben ünnepli az Erzsébet Tudományegyetem alapításának 100. és Pécsre költözésének 90. évfordulóját. Az ünnepségsorozat szeptember 6-án színvonalas programokkal kezdődött.

A Dr. Romhányi György Aulában tartott Ünnepi Tanévnyitó Szenátusi Ülésen dr. Bódis József rektor és dr. Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke köszöntötte a kettős jubileum megünneplésére egybegyűlt hallgatóságot, az egyetem újonnan kinevezett kilenc egyetemi tanárát, valamint kitüntetéssel jutalmazták a kimagasló tudományos, kulturális és sporteredményeket elért oktatókat és hallgatókat. A PTE ÁOK első emeletén megnyílt PTE Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztálya által összeállított, a későbbiekben az egyetem karain is bemutatkozó egyetemtörténeti vándorkiállítás. Az ünnepségsorozat ezután a Rektori Hivatal Szenátusi Terme mellett elhelyezett emléktábla avatásával folytatódott. Délután a Dr. Halasy-Nagy József Aulatudományos emlékülésnek adott otthont, melyen az egyetem jogelődei és karai történetét bemutató előadások közt Lengvári István, a Levéltár igazgatója, az egyetemalapítás körülményeiről, az egyetem pozsonyi éveiről és a Pécsre költözést megelőző budapesti átmeneti elhelyezés időszakáról tartott előadást.

A jubileumi rendezvénysorozat 2012. szeptember 17-én a PTE TáncegyüttesPezsgő Tánc Emlékek című két felvonásos estjével, valamint október 29-én a Szentágothai János Kutatóközpont Névadó Ünnepségével és Centenáriumi Tudományos Napjával folytatódik.

A jubileumi rendezvénysorozat részeként 2012. november 22-én kerül sor a PTE Egyetemi Levéltárának egyetemtörténeti tudományos konferenciájára.

You shall not pass!