Pécsi Tudományegyetem

Egyetemi Levéltár

 

 

jubileum

Klimo Könyvtár jubileumi kiállítása

"Itt van, György főpap a Te könyvtárad (...) mindenki számára nyitva áll."

A fenti címmel nyílik 2014. május 22-én (csütörtökön) 14:30-kor jubileumi kiállítás a Klimo-gyűjteményben.

240 éve, 1774 tavaszán alapította Klimo György püspök a Pécsi Egyetemi Könyvtár jogelődjét,
a hajdani Pécsi Püspöki Könyvtárat (ma Klimo Könyvtár). A bibliotéka kurizumai, kódexei, egyedi kéziratai és nyomtatványai, valamint további érdekes gyűjteményei kerülnek bemutatásra.

A vendégeket Dr. Udvardy György megyéspüspök, Dr. Bódis József rektor, Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes főigazgató köszönti.
A kiállítást Dr. Szelestei Nagy László MTA-doktor, egyetemi tanár (PPKE) nyitja meg.
A tárlatot Dr. Schmelczer-Pohánka Éva osztályvezető, főkönyvtáros mutatja be.

A kiállítás helyszíne: 
Pécs, Szepesy I. utca 3. Klimo Könyvtár 
(Szepesy-terem és Aranyterem)

A program itt letölthető.

"Egy korszak történelmi traumák között"

Országos vándorkiállítás részeként emlékeznek Pécsett az Erzsébet Tudományegyetem megnyitásának centenáriumára.

Egy korszak történelmi traumák között – Kultúra és műpártolás, 1920–1944 címmel nyílik kiállítás a Vasváry-házban (Pécs, Király u. 19.) május 14-én 14 órakor.

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által szervezett országos vándorkiállítás műtárgyak és dokumentumok, valamint interaktív eszközök, hang- és képanyagok segítségével segít eligazodni a két világháború közötti korszakban. Az ország hét helyszínén állomásozó kiállítás érdekessége, hogy a bemutatandó műtárgyak egy része országos múzeumokból, levéltárakból és könyvtárakból válogatott és kölcsönzött anyag, de ugyanolyan hangsúllyal szerepelnek a helyi múzeum és az egyetemi gyűjtemények műtárgyai is.

Beszámoló jubileumi konferenciánkról

Az UnivPécs beszámolója jubilemi konferencinkáról:

http://www.univpecs.pte.hu/hirek/980

Kapcsolódó galériánk pedig itt tekinthető meg.

 

 

Jubileumi konferencia

A PTE Egyetemi Levéltár jubileumi, X. levéltári napi konferenciája

 A tíz éves Egyetemi Levéltár hagyományos konferenciája idén november 21-én, 9:30-tól kezdődően kerül megrendezésre a Rektori Hivatal Szenátusi termében(Pécs, Vasvári Pál u. 4.)

A konferencia programja itt található

(Ezen a napon a Levéltár zárva tart)

Tíz éves az Egyetemi Levéltár

Tíz évesek lettünk

10 éve, hogy a Központi Könyvtár keretein belül megalakult az Egyetemi Levéltár. Az évfordulót november 21-én tudományos konferenciával ünnepeljük, melynek részletei ezen az oldalon olvashatóak.

Tags: 

Kettős Jubileum a Pécsi Tudományegyetemen

A Pécsi Tudományegyetem a 2012-2013-as jubileumi évben ünnepli az Erzsébet Tudományegyetem alapításának 100. és Pécsre költözésének 90. évfordulóját. Az ünnepségsorozat szeptember 6-án színvonalas programokkal kezdődött.

A Dr. Romhányi György Aulában tartott Ünnepi Tanévnyitó Szenátusi Ülésen dr. Bódis József rektor és dr. Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke köszöntötte a kettős jubileum megünneplésére egybegyűlt hallgatóságot, az egyetem újonnan kinevezett kilenc egyetemi tanárát, valamint kitüntetéssel jutalmazták a kimagasló tudományos, kulturális és sporteredményeket elért oktatókat és hallgatókat. A PTE ÁOK első emeletén megnyílt PTE Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztálya által összeállított, a későbbiekben az egyetem karain is bemutatkozó egyetemtörténeti vándorkiállítás. Az ünnepségsorozat ezután a Rektori Hivatal Szenátusi Terme mellett elhelyezett emléktábla avatásával folytatódott. Délután a Dr. Halasy-Nagy József Aulatudományos emlékülésnek adott otthont, melyen az egyetem jogelődei és karai történetét bemutató előadások közt Lengvári István, a Levéltár igazgatója, az egyetemalapítás körülményeiről, az egyetem pozsonyi éveiről és a Pécsre költözést megelőző budapesti átmeneti elhelyezés időszakáról tartott előadást.

A jubileumi rendezvénysorozat 2012. szeptember 17-én a PTE TáncegyüttesPezsgő Tánc Emlékek című két felvonásos estjével, valamint október 29-én a Szentágothai János Kutatóközpont Névadó Ünnepségével és Centenáriumi Tudományos Napjával folytatódik.

A jubileumi rendezvénysorozat részeként 2012. november 22-én kerül sor a PTE Egyetemi Levéltárának egyetemtörténeti tudományos konferenciájára.

Tags: 
Feliratkozás RSS - jubileum csatornájára
You shall not pass!