A Pécsi Egyetem és hallgatói a középkortól napjainkig

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Mandulavirágzási Tudományos Napok

Február 25-én, hétfőn, a PTE Halasy-Nagy József Aulájában (Pécs, Rákóczi út 80.) kerül megrendezésre a Mandulavirágzási Tudományos Napok keretében A Pécsi Egyetem és hallgatói a középkortól napjainkig című konferencia.

A konferencián Levéltárunk munkatársai, Kovács Adrienn és Polyák Petra, valamint igazgatónk, Lengvári István is az előadók között lesz.

Témavezetői ajánló: "A jogelőd alapításának 100. évfordulóját ünneplő egyetem a középkori pécsi studium generale (1367) örökösének is vallja magát. Előadásaink így a két alapítás kapcsán hangsúlyosan szólnak az intézmények létrejöttének körülményeiről, hallgatóiról, az infrastruktúráról. A nemzetközi kitekintést rangos külföldi előadó biztosítja, míg a középkori egyetemet bemutató előadók szakmánk hazai szaktekintélyei. A felsőoktatási intézmény hiátusának időszakában a pécsi és a város vonzáskörzetében élő ifjak külföldre indultak (peregrináció), legtöbbjük Európa patinás egyetemeit látogatta. Ezen időszak legfontosabb jellemzőit tárja az érdeklődők elé a két korszakot összekötő előadás. A modernkori alapítás és a hallgatói összetétel szakszerű bemutatása az egyetemi levéltár kutatóinak munkáján alapul. Az előadássorozattal a századokon átívelő universitas-eszmét is igyekszünk megvilágítani. Az előadók között találjuk az egyetemünk történetét feldolgozó legfrissebb kötet, A pécsi felsőoktatás évszázadai (2011) négy szerzőjét is."

A rendezvény programja itt olvasható.

(Ezen a napon az Egyetemi Levéltár zárva tart)

You shall not pass!