1923

A "Pécsi Egyetemi Athlétikai Club" megalapítása

p, 2023/07/28 - 10:46 -- Lengvári István

Az egyetem Pécsre költözésének előestéjén érkezett az orvoskari hallgatók kezdeményezése az Egyetemi Tanács elé önálló sportklub létesítése tárgyában. Már az előkészítés során az egytem professzorai támogatták a kezdeményezést, és ezt a pozitív hozzáálást az Egyetem Tanácsa is megerősítette. Az egyesület még 1923-ban bejegyzésre került, így idén centenáriumát ünnepli a Klub. Színe a fekete-fehér lett, első elnöke Bakay Lajos sebész, egyetemi tanár volt.

Rendhagyó könyvbeszerzés az Egyetemi Könyvtár számára

p, 2023/05/19 - 10:03 -- Lengvári István
1923 tavaszán, az Erzsébet Tudományegyetem budapesti tartózkodásának utolsó hónapjaiban a könyvtár fejlesztésére is gondolt intézményünk jogelődjének bölcsészkara. A németországi könyvek beszerzései azonban a magyar közvetítő cégek által költségesnek bizonyultak, így azt a megoldást terjesztette elő a kar hogy Nagy József könyvtárigazgató utazzon ki, és a német birodalmi bankhoz előreutalt pénzből személyesen vásárolja meg a köteteket. A teljes szabályszerűség miatt ehhez kértek engedélyt vallás- és közoktatási minisztertől.

A Pécsre költözés feltételei

p, 2023/03/10 - 11:28 -- Lengvári István

A Budapesten ideiglenes működő egyetem tanácsa a kitűzött pécsi újrakezdés közeledtével (másfél hónap híján 100 éve) összefoglalta, hogy mik azok a legfontosabb feltételek, melyek még hiányoznak az egyetem munkájának megkezdéséhez. A szöveget olvasva szinte hihetetlen, hogy fél év múlva megkezdődhetett a pécsi munka. 

 

Petőfi 100

p, 2023/02/03 - 08:14 -- Acél Róbert

Száz éve ünnepelték a költő születésének centenáriumát és az ezzel kapcsolatos történések az egyetemi tanács jegyzőkönyvében is ránk maradtak. Az 1923 januárjában, még Budapesten történt tanácskozáson szó volt egyrészről a Petőfi Társaság által a bölcsészkari dékán részvételével megrendezett díszgyűlésről, másrészről az országház kupolacsarnokában megtartott ünnepségről. Utóbbival kapcsolatban azt is megtudjuk, hogy miért háborodott fel az egyetem tanácsa...  

A központi és a dékáni hivatalok Pécsre költözése

k, 2022/10/25 - 09:41 -- Lengvári István

Ahogy befejeződött a budapesti oktatás 1923 nyarán, megkezdődött a hivatalok Pécsre költözése. A tisztviselők irodái a Rákóczi u. 80. sz. épületben kerültek kialakításra, míg a Questura a Rákóczi u. 2. sz. épületben került elhelyezésre.

 

Az első pécsi tanévnyitó programja

k, 2022/10/25 - 09:16 -- Lengvári István

A Pozsonyból menekült Erzsébet Tudományegyetem budapesti tartózkodása alatt került sor 1921-ben az egyetem új helyszínének kijelölésére. A szerb megszállás alól felszabadult városban volt idő felkészülni az egyetem fogadására, így az első tanévnyitót is felfokozott érdeklődés övezte 1923 októberében.

 

Feliratkozás RSS - 1923 csatornájára
You shall not pass!