Pécsi Tudományegyetem

Egyetemi Levéltár

 

 

digitalizálás

Elérhetőek az egyetemi és főiskolai tanácsülési jegyzőkönyvek a Hungaricana portálon

 

Budapest Főváros Levéltára irányításával, NKA-pályázat keretében mintegy 80.000 oldalnyi egyetemi jegyzőkönyv digitalizálása valósult meg több hazai egyetem, így a PTE és jogelődei iratanyagaiból. A projekt során a felsőoktatási intézmények vezető testületeinek 1945 és 1963 között keletkezett dokumentumai váltak elérhetővé a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon.

 

A PTE Egyetemi Levéltár iratanyagai közül a következő intézmények tanácsülési iratai böngészhetők:

  • az Erzsébet Tudományegyetem/Pécsi Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Kara, valamint Orvostudományi Kara 1945 és 1951 között tartott tanácsülési jegyzőkönyvei, valamint
  • a Pécsi Pedagógiai/Tanárképző Főiskola 1948 és 1963 között tartott főiskolai, (tanári) kari és igazgatói tanácsi üléseinek jegyzőkönyvei, illetve előterjesztései.

 

A jegyzőkönyvek a Hungaricana összevont közgyűjteményi portálon érhetők el, ezen a linken. Az adatbázisban szabadszavas keresésre is lehetőség van, de az egyes ülések közti eligazodást a napirendi pontokról készült jegyzékek is segítik.

 

Segédlet az online elérhető iratok eredeti őrzési hely szerinti hivatkozásához:

  • ETE Jog- és Államtudományi Kar tanácsülési jegyzőkönyvei, pl.: PTE EL VIII. 104. a. ETE JÁK 1947/48. tanévi I. rendes tanácsülése, 1947. szept. 25. 12. pont.

 

  • ETE Orvostudományi Kar tanácsülési jegyzőkönyvei, pl.: PTE EL VIII. 105. a. ETE OK 1949/1950. tanévi IV. rendkívüli tanácsülése, 1950. szept. 5. 4. pont.

 

  • Pécsi Pedagógiai/Tanárképző Főiskola tanácsülési jegyzőkönyvei, pl.: PTE EL VIII. 205. a. PPF/PTF 1956. dec. 8-10-én tartott rendkívüli tanácsülése, 1. pont.

 

Átalakul az állami anyakönyvezés

A digitalizálás után az anyakönyvek a megyei levéltárakban is elérhetőek lesznek, s ezzel nemcsak a kutatók munkáját könnyítik meg, de az állampolgárok napi ügyintézése, s az egyre népszerűbb családtörténet kutatás is egyszerűsödik.

 

(Kép forrása: link)

Feliratkozás RSS - digitalizálás csatornájára
You shall not pass!