NKA

A Levéltár kézikönyvtára NKA támogatással bővült

Kézikönyvtárunk 250 ezer forint értékben, 95 kötettel bővült a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően.

A megvásárolt könyvek között a 19-20. század magyar történelmét bemutató munkák mellett idegen nyelvű egyetemtörténeti munkák is találhatók.

A kötetek az Egyetemi Levéltár kézikönyvtárában már használhatók!

 

Elérhetőek az egyetemi és főiskolai tanácsülési jegyzőkönyvek a Hungaricana portálon

 

Budapest Főváros Levéltára irányításával, NKA-pályázat keretében mintegy 80.000 oldalnyi egyetemi jegyzőkönyv digitalizálása valósult meg több hazai egyetem, így a PTE és jogelődei iratanyagaiból. A projekt során a felsőoktatási intézmények vezető testületeinek 1945 és 1963 között keletkezett dokumentumai váltak elérhetővé a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon.

 

A PTE Egyetemi Levéltár iratanyagai közül a következő intézmények tanácsülési iratai böngészhetők:

  • az Erzsébet Tudományegyetem/Pécsi Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Kara, valamint Orvostudományi Kara 1945 és 1951 között tartott tanácsülési jegyzőkönyvei, valamint
  • a Pécsi Pedagógiai/Tanárképző Főiskola 1948 és 1963 között tartott főiskolai, (tanári) kari és igazgatói tanácsi üléseinek jegyzőkönyvei, illetve előterjesztései.

 

A jegyzőkönyvek a Hungaricana összevont közgyűjteményi portálon érhetők el, ezen a linken. Az adatbázisban szabadszavas keresésre is lehetőség van, de az egyes ülések közti eligazodást a napirendi pontokról készült jegyzékek is segítik.

 

Segédlet az online elérhető iratok eredeti őrzési hely szerinti hivatkozásához:

  • ETE Jog- és Államtudományi Kar tanácsülési jegyzőkönyvei, pl.: PTE EL VIII. 104. a. ETE JÁK 1947/48. tanévi I. rendes tanácsülése, 1947. szept. 25. 12. pont.

 

  • ETE Orvostudományi Kar tanácsülési jegyzőkönyvei, pl.: PTE EL VIII. 105. a. ETE OK 1949/1950. tanévi IV. rendkívüli tanácsülése, 1950. szept. 5. 4. pont.

 

  • Pécsi Pedagógiai/Tanárképző Főiskola tanácsülési jegyzőkönyvei, pl.: PTE EL VIII. 205. a. PPF/PTF 1956. dec. 8-10-én tartott rendkívüli tanácsülése, 1. pont.

 

NKA támogatás savmentes dobozokra

Raktárunk részére idén a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 420 darab savmentes levéltári dobozt szereztünk be.

NKA támogatással bővült a kézikönyvtárunk

A Levéltár kézikönyvtára 60 kötettel bővült 150 ezer forint értékben a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának jóvoltából.

Savmentes dobozok NKA támogatással

Raktárunk részére idén a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 300 darab savmentes levéltári dobozt szereztünk be.

NKA támogatással beszerzett levéltári dobozok

Új kötetünk - Egyetemi Tanács tanácsülési jegyzőkönyvei

Megjelent a PTE Egyetemi Levéltár kiadványai sorozat harmadik kötete

A Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Egyetemi Tanácsa tanácsülési jegyzőkönyveinek napirendi pontjai 1914-1943 címmel jelent meg a PTE Egyetemi Levéltár kiadványai sorozat harmadik kötete.

A könyv az Erzsébet Tudományegyetemet mutatja be az Egyetemi Tanács ülései napirendi pontjainak kigyűjtésével. A PTE Egyetemi Levéltár őrizetében található egyetemi tanácsülési jegyzőkönyveket az egyetem története szempontjából a legfontosabb - és bizonyos korszakhatárig - a legteljesebb forráscsoportnak tekinthetjük. Ahogy a sorozat korábbi köteteiként megjelent orvosi és bölcsészkari kiadvány bevezetőjében is kiemeltük, ez a forráscsoport nem csupán az egyetemtörténészek számára jelent kiindulási alapot. Tapasztalataink alapján szerteágazó kutatásokhoz tud segítséget nyújtani történészek, művészettörténészek, muzeológusok és a családfájukat kutató érdeklődők számára is.

Levéltárunkban még egy hasonló kötet (az Erzsébet Tudományegyetem  jogi kari tanácsülési jegyzőkönyvi kivonatairól) elkészítése is előkészületben van.

A kötet az  támogatásával jelent meg.

NKA pályázat

NKA pályázati támogatásnak köszönhetően a Levéltár kézikönyvtára 56 új kötettel gazdagodott 150 ezer forint értékben.

Raktárunk részére pedig szintén a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szereztünk be 270 db savmentes levéltári dobozt.

 

 

 

NKA pályázat

NKA pályázati támogatásnak köszönhetően a Levéltár kézikönyvtára 39 új kötettel gazdagodott 100 ezer forint értékben.

NKA támogatás

A PTE Egyetemi Levéltár a közelmúltban a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával savmentes irattároló dobozokat és raktári páratartalom- és hőmérséklet mérésére szolgáló eszközöket vásárolt. A dobozok a tavaly átvett iratanyag tárolását szolgálják, a mérőműszerek a decemberi tesztüzem után január elsejétől "élesben" szolgáltatnak adatokat az iratok tárolására szolgáló raktárakról.

Feliratkozás RSS - NKA csatornájára
You shall not pass!