egyéb rendezvény

Levéltári műhelybeszélgetések I. A magyar Švejk

A PTE Egyetemi Levéltár új sorozatot szervez „Levéltári műhelybeszélgetések” címmel. A negyedévente megrendezendő program célja, hogy olyan kutatásokra hívja fel a figyelmet, melyek nem csak új történettudományi eredményeket hoztak, de módszertanilag vagy bemutatásuk, publikálásuk szempontjából is újszerűek.

Első alkalommal Balogh János Mátyást, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főlevéltárosát látjuk vendégül, "A magyar Švejk, Lowetinszky János József naplóinak feldolgozása és közzététele" címmel.

Az előadás és beszélgetés helye:

PTE Egyetemi Levéltár,

Pécs, Mátyás király u. 15.,

Időpontja: 2019. január 30., 10 óra.

 

A programra elsősorban pécs-baranyai közgyűjtemények munkatársait, illetve a polgári korszak kutatóit várjuk. A terem befogadóképessége miatt (max. 15 fő) előzetes jelentkezést kérünk a leveltar@pte.hu emailcímen.

A részvevőktől kérjük, hogy előzetesen tanulmányozzák át a naplót a https://magyarsvejk.blog.hu/ címen illetve a http://ujkor.hu/…/magyar-svejk-nyomaban-interju-balogh-jano… olvassák el a vele készült interjút.

Történésztábor

2012. augusztus 17. és 21 között a Magyar Történelmi Társulat Dél-dunántúli Csoportja és a Társulat Országos Elnöksége idén - NKA támogatással - 21. alkalommal rendezi meg nyári szakmai konferenciáját, közkeletű nevén történésztáborát.
A tavasszal Pécsett megrendezett „Bűnbakképzés és történetírás a 20. századi Magyarországon és Európában" sikere, a téma iránt megnyilvánult további érdeklődés indította a Társulatot a téma - immár időkorlátok nélküli - folytatására, lehetőséget kívánt biztosítani újabb szakembereknek az e problematikával kapcsolatos kutatási eredményeik megismertetésére. 
A Zánkán megrendezésre kerül történésztáborban felkért, neves történészek, valamint a korábbi, nyilvános felhívásra jelentkező kutatók mintegy ötven előadása lesz hallható.

A tábor egyik főszervezője Lengvári István, az Egyetemi Levéltár igazgatója. Kovács Adrienn és Polyák Petra előadóként szerepelnek az ötnapos programban.

További információk itt.

Feliratkozás RSS - egyéb rendezvény csatornájára
You shall not pass!