kiállítás

Egyetemi Könyvtár kiállítása az 1933-as Pécsi Ünnepi Héten

p, 2022/10/21 - 09:20 -- Kohári Gabriella

1933. június 3-11. közötti napokban Pécsett Ünnepi Hetet rendeztek. Ennek keretén belül ünnepi szabadtéri hangversenyeket, kiállításokat, tornaünnepélyt, emléktábla avató ünnepséget tartottak, még a Pécs-Baranyai Automobil Club gépjárműszentelési ünnepélyére is sor került.
A rendezvénysorozat keretén belül 1933. június 5-én Pünkösdvasárnap, 10.30 órai kezdettel az Egyetemi Könyvtárban pécsi vonatkozású irodalmi relikviákból rendezett kiállítás megnyitására került sor.

Klimo Könyvtár jubileumi kiállítása

"Itt van, György főpap a Te könyvtárad (...) mindenki számára nyitva áll."

A fenti címmel nyílik 2014. május 22-én (csütörtökön) 14:30-kor jubileumi kiállítás a Klimo-gyűjteményben.

240 éve, 1774 tavaszán alapította Klimo György püspök a Pécsi Egyetemi Könyvtár jogelődjét,
a hajdani Pécsi Püspöki Könyvtárat (ma Klimo Könyvtár). A bibliotéka kurizumai, kódexei, egyedi kéziratai és nyomtatványai, valamint további érdekes gyűjteményei kerülnek bemutatásra.

A vendégeket Dr. Udvardy György megyéspüspök, Dr. Bódis József rektor, Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes főigazgató köszönti.
A kiállítást Dr. Szelestei Nagy László MTA-doktor, egyetemi tanár (PPKE) nyitja meg.
A tárlatot Dr. Schmelczer-Pohánka Éva osztályvezető, főkönyvtáros mutatja be.

A kiállítás helyszíne: 
Pécs, Szepesy I. utca 3. Klimo Könyvtár 
(Szepesy-terem és Aranyterem)

A program itt letölthető.

"Egy korszak történelmi traumák között"

Országos vándorkiállítás részeként emlékeznek Pécsett az Erzsébet Tudományegyetem megnyitásának centenáriumára.

Egy korszak történelmi traumák között – Kultúra és műpártolás, 1920–1944 címmel nyílik kiállítás a Vasváry-házban (Pécs, Király u. 19.) május 14-én 14 órakor.

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által szervezett országos vándorkiállítás műtárgyak és dokumentumok, valamint interaktív eszközök, hang- és képanyagok segítségével segít eligazodni a két világháború közötti korszakban. Az ország hét helyszínén állomásozó kiállítás érdekessége, hogy a bemutatandó műtárgyak egy része országos múzeumokból, levéltárakból és könyvtárakból válogatott és kölcsönzött anyag, de ugyanolyan hangsúllyal szerepelnek a helyi múzeum és az egyetemi gyűjtemények műtárgyai is.

Feliratkozás RSS - kiállítás csatornájára
You shall not pass!